Sevgili Boğaziçililer,
Ünlü edebiyatçı ve eleştirmen John Berger, “hatırlama biçimleri” adlı yazısında hatırlananın bir çizginin son noktası olmadığını söyler. Berger’a göre, hatırlananda kesişen çok sayıda yol, yaklaşım ve görüş açısı vardır. Boğaziçi’nde yüz ellinci yılı kutlayacağımız bu senenin öncelikle Berger’in tariflediği türden bir hatırlama pratiğine ön ayak olmasını hedefliyoruz.
Büyük bir ilham ve azimle inşa edilmiş olan Boğaziçi Üniversitesi yıllardır kendini akademik ve bilimsel mükemmelliğe ulaşma çabasıyla tanımlarken, aynı zamanda çok yönlülüğü, farklılıklara açıklığı, demokrasi inancını, özgür, özgürlükçü üniversite ilkesini sahiplendi. Biz Boğaziçi’ni sadece yaşarken değil hatırlarken de bu ilkelerle birlikte hareket etmek istiyoruz.
Bu amaçla, bu duygularla 2013-2014 yılları boyunca okulumuz edebiyattan sanata, müzikten sinemaya birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Konserlerle, söyleşilerle, panellerle, konuşmalarla, konferanslarla geride bıraktığımız 150 yılın kimi dönemlerini, olaylarını, insanlarını hatırlarken olabildiğince hamasetten ve klişelerden uzakta durmayı hedefliyoruz. Tabii ki övgüye ve gururlanmaya açık ama kimi zaman da öz eleştiriden kaçınmayan, başarılara olduğu kadar gerilimlere ve mücadelelere de yer açan bir kutlama ve hatırlama yılı olması bu senenin, en büyük dileğimiz.
150. Yılda hocasıyla, öğrencisiyle, personeliyle, Boğaziçi’nin geçmişinde kişisel, toplumsal, tarihsel ve gündelik süreçleri birbiriyle ilişkili bir şekilde farklı perspektiflerden yeniden düşünmek istiyoruz. Geçmişi ne kadar dondurmadan, kategorilerin içerisine hapsetmeden konuşabilirsek, tartışabilirsek bugünü ve geleceği de o kadar düzgün, iyi ve umut dolu bir şekilde yaşayabileceğimize, hayatı anlama ve dönüştürme yolunda ciddi mesafeler kat edebileceğimize yürekten inanıyoruz.
Kutlama etkinlikleri çerçevesinde üzerinde en çok durduğumuz ve nasıl yaparız diye konuştuğumuz konuların başında mezunlarımızı tekrar okula çekmek, onlarla Boğaziçi arasındaki bağı daha sıkılaştırmak geliyor. Bu akşam 150. Yıl kutlamalarının açılış etkinliği olarak düşündüğümüz konser bu açıdan daha da bir anlamlı. Boğaziçi Üniversitesi’nin yetiştirdiği en önemli müzisyenlerden Ayşe Tütüncü bu akşam aramızda. Davetimizi kırmayarak, müzisyen arkadaşlarıyla birlikte kampüse, okula döndüğü için kendisine teşekkür ederiz.
Sizi Ayşe Tütüncü ve dörtlüsüyle baş başa bırakırken, hepinize aynı zamanda sağlıklı, başarılı bir akademik dönem diliyorum.
Gülay Barbarosoğlu, Rektör
14 Mart 2013